Διαφήμιση
Διαφήμιση
Επισκέψεις

Το Σκάκι Στα Άνω Λιόσια


 

Όλα άρχισαν τον Σεπτέμβρη του 1985. Μια ομάδα νέων, με μια σκακιέρα και μόνο όπλο το μεράκι , έσπειραν την ιδέα "Σκάκι στα Α. Λίοσια". Πρωτοπόροι αυτής της προσπάθειας ήταν οι Νικολόπουλος Σπύρος , Απέργης Παναγιώτης, Βουνάτσος Νίκος. Σύντομα πλαισιώθηκαν από τους τότε νεαρούς Κάγκα Κωνσταντίνο , Τσουλάκο Ανέστη,  Χιώτη Παναγιώτη , Βλάχο Στάθη και Έγκαρχο Γρηγόρη.

Παρά τις δυσκολίες την εποχή εκείνη όπου ο Δήμος Άνω Λιοσίων είχε σύνθετα προβλήματα  το σκάκι φιλοξενήθηκε  στο Πνευματικό Κέντρο Α. Λιοσίων (σημερινό Ταχυδρομείο ) μαζί με την βιβλιοθήκη και την επιτραπέζια αντισφαίριση . Τελικά μετά από μικρές περιπλανήσεις σε διάφορους  χώρους στεγάστηκε μόνιμα στο Πνευματικό Κέντρο. (σημερινό ταχυδρομίο).

Το μεράκι και η αγάπη των Δημιουργών του συλλόγου δεν άργησε να φέρει αποτελέσματα. Γρήγορα η ομάδα πλαισιώθηκε από πολλά άτομα κάθε ηλικίας που ο καθένας τους έχει γράψει την δική του ιστορία στον σύλλογο αλλά και στον χώρο του αθλήματος γενικότερα. Ένα χρόνο αργότερα κάνουν τα πρώτα τους βήματα οι Βασίλης Δογάνης, Άγγελος Λίοσης, Γεωργοπούλου Έφη, Μίχελ Μαργατίνης, Ενώ το 1987 ήρθε στο σύλλογο μας  ο Βαγγέλης Μπάρδης (Διεθνής Διαιτητής FIDE) και Ο Γιώργος Πρασσάς που από το 1993 είναι προπονητής νεανικών ομάδων.

Από τότε, κάθε χρόνο όλο και νέα άτομα εδραιώνουν την ομάδα, ώστε σήμερα να αριθμούμε πάνω από 400 μέλη εκ των οποίων 264 με Δελτίο στην Ε.Σ.Ο

Όσο αφορά το ενεργητικό σκάκι η ομάδα από την αρχή είχε τα κατάλληλα εφόδια. Ο πρώτος προπονητής που ήρθε στον σύλλογο ήταν ο Μπαλάσκας Νίκος τον οποίο μετά από καιρό διαδέχτηκε ο Σαργολόγος.  Κατόπιν την ομάδα ανέλαβε ο, γνωστός σε όλο σχεδόν τον σκακιστικό κόσμο της Ελλάδας, Ανδρέας Παπασταυρόπουλος ο καλός μας φίλος και γείτονας (γέννημα θρέμμα Ζωφριότης) που αγάπησε  τα Λιόσια και ακόμα και τώρα με τον δικό του τρόπο το δείχνει. Μετά τον Ανδρέα φτάνουμε στο 1991 όπου έκανε την εμφάνιση ως προπονητής, ο άνθρωπος κλειδί για το σκάκι στα Λιόσια,  ο Γιάννης Σταματόπουλος . Από τότε αλλάζει ο σύλλογος. Το σκάκι διαμορφώνεται, αποκτάει πολλούς φίλους,  ένθερμους σκακιστές με αποτέλεσμα η ομάδα να οδηγηθεί σε τρεις ανόδους από τα Α΄ τοπικά στα μικρά σαλόνια της Β΄εθνικής.

Το 1990 αναλάβαμε τα τελικά Ελλάδος Ανδρών – Γυναικών. Μία διοργάνωση που μας έκανε γνωστούς σαν σύλλογο στον Ελλαδικό χώρο. Ήταν η πρώτη γνωριμία με τον Γιάννη Σταματόπουλο που ήταν Διαιτητής. Ο δάσκαλος (Γιάννης Σταματόπουλος) όχι μόνο μας έδωσε τις γνώσεις του στα 64 τετράγωνα αλλά έβαλε τις βάσεις για να γίνει θεσμός στα Λιόσια το ¨Χριστουγεννιάτικο¨ Διεθνές τουρνουά, που αναμφισβήτητα είχε παγκόσμια ακτινοβολία. Μία προσπάθεια που ξεκίνησε από το 1987 σαν  "ΟΡΕΝ" με μόλις 35 συμμετοχές  και σκακιστές τους καλύτερους τότε,  Παπασταυρόπουλος, Δεληθανάσης και Βουλδής (τότε 15). Να φτάσει στο 2001 να αγωνίζονται ονόματα όπως οι Sipov , Bucland , Khenkine Yudasin (μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου σκακιού) καθώς και η elite του Ελληνικού σκακιού Μπανίκας  Βουλδής  Χαλκιάς κ.α .

Δυστυχώς τα αποτελέσματα τους καταστροφικού σεισμού δεν είχαν ακόμα κάνει την εμφάνιση τους και στο άθλημα μας. Από το 2002 τα πράγματα άλλαξαν. Αλλεπάλληλες μετακομίσεις αλλά και τα προσωπικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω του σεισμού ισοπέδωσαν την δυναμική του αθλήματος μας.

Παρά τις δυσκολίες η αγάπη και το μεράκι φέρνουν αποτελέσματα που δεν αναμένουν οι πιο αισιόδοξοι και μένουν έκπληκτοι οι πιο απαισιόδοξοι. Η ομάδα του συλλόγου μας κρατήθηκε δυνατά με εθελοντική προσπάθεια από όλους. Νέα μέλη στην ομάδα μας νέο αίμα και οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη τόσο σε ομαδικό όσο και ατομικό επίπεδο.